Pytania z tematyki astronomicznej

Czym, kiedy i gdzie obserwować zjawiska astronomiczne.

Moderator: tater

Pytania z tematyki astronomicznej

Postprzez tater » Czw Lut 04, 2010 15:46

Chcesz się dowiedzieć czegoś z dziedziny astronomii? Tutaj możesz zadawać pytania, na które spróbuję odpowiedzieć.
Awatar użytkownika
tater

Dołączenie: Pią Paź 23, 2009 09:23

Re: Pytania z tematyki astronomicznej

Postprzez doogi » Pią Mar 12, 2010 14:31

Moze to i glupie pytanie, ale ostatnio mnie to zaciekawilo... z tego co pamietam to jak wypatruje "spadajacych gwiazd" to jesli mi sie juz uda jakas wypatrzec to zawsze kierunek spadania jest tak mniej wiecej "z gory na dol" nieba, tzn. ku horyzontowi. I wlasnie mnie to zaciekawilo czy one maja po prostu taka tendencje, ze nie leca "w gore", czy raczej ma pamiec jest zawodna i sobie taka regule ubzduralem :P
Awatar użytkownika
doogi
Administrator

Dołączenie: Sob Wrz 27, 2008 13:40
Miejscowość: Biedrusko

Postprzez tater » Wto Mar 16, 2010 11:23

Doogi, wszystko zależy od położenia na niebie radiantu danego roju - czyli miejsca, z którego wydają się one "wybiegać". Opisywana przez Ciebie "zasada" dotyczy przypadku, gdy radiant jest wysoko na niebie, np. w okolicach zenitu. Takie położenie daje również większe prawdopodobieństwo zauważenia meteoru, niż kiedy radiant jest blisko lub poniżej horyzontu. Wtedy można zaobserwować meteory lecące "w górę", pod warunkiem, że jego ślad zaczął się blisko radiantu.

Mam nadzieję, że sprawę wyjaśniłem. Jeśli nie, to spróbuję później opisać to na rysunku.
Awatar użytkownika
tater

Postprzez doogi » Wto Mar 16, 2010 11:26

Czyli z tego co rozumiem to moja reguła może wynikać z prostego rachunku prawdopodobieństwa, że większą szansę na zauważenie meteoru mam gdy radiant jest bliżej zenitu?
Awatar użytkownika
doogi
Administrator

Dołączenie: Sob Wrz 27, 2008 13:40
Miejscowość: Biedrusko

Postprzez tater » Wto Mar 16, 2010 18:29

Tak, zdecydowanie większą i natężenie rojów zawsze określane jest przez ZHR, co oznacza liczbę zenitalną - ilość meteorów możliwą do zaobserwowania w ciągu godziny, gdy radiant znajduje się w zenicie. Dlatego między innymi zazwyczaj obserwujemy mniej zjawisk, niż by wskazywało ZHR.
Awatar użytkownika
tater

Powróć do Niebo dla każdego

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość